amina hjälpcenter

Varför behöver jag en EV-laddare?

En EV-laddare kan hantera en mycket högre belastning, under en längre tid, än ett uttag. Den har också extra säkerhetsfunktioner som gör laddningen säkrare.

År 2022 förbjöd den norska elektrotekniska kommittén (NEK)* att installera ett uttag som ska användas för billaddning. Anledningen är enkel: brandsäkerhet. Det norska nationella förbudet mot att installera ett standarduttag som laddningspunkt gäller endast nya installationer. Det är fortfarande lagligt att ladda din elbil med ett dedikerat uttag som har installerats före 01.06.2022, förutsatt att det är i enlighet med NEK 400, den norska elektrotekniska kommitténs installationsstandard.